Tips på hur du undviker överansträngning

Efter en tuff prestation bör hästen inte vila fören på tredje dagen. Ur muskelsynpunkt är träningsvärken som värst 2:a dagen och hästen bör då röra på sig.

En ordentlig uppvärmning förbereder och förser musklerna med det syre och bränsle dom behöver för att kunna utföra arbete. Hur mycket värmning en häst behöver är mycket individuellt. Låt inte passen när du begär som mest av hästen vara för långa. Låt aldrig hästen bli över trött då detta leder till belastningsskador. Korta repetitioner med korta pauser ger hästen en chans att återhämta sig.

Låt gärna hästen i slutet av ridpasset gå i en lätt jogg med möjlighet att länga sin hals och slappna av i nackmusklerna.

Det tar 48 timmar för musklerna att helt återhämta sig efter nedbrytning. Därför om man tränar samma muskler dag ut och dag in, blir slitaget större än effekten av träningen. Så variead träning för minsta slitage och bästa resultat.

Tänk på att träning är en planerad aktivitet som utförs för att antingen öka eller minska prestationsförmågan. Oavsett mål måste förändring ske successivt.

Vid uppträning av en häst från grunden eller efter en långtids vila är det viktigt att veta att en hästs lung- och hjärtverksamhet fort blir fulltränade och kan lura ryttaren/kusken att kräva för mycket av hästen för tidigt och skada den.

Träning ger förändring efter olika långtid.

Lungkapacitet - 14-21 dagar

Hjärtverksamhet - 1-3 månader

Rörelseapparaten - 3 år

Det är också av högsta vikt att hästen får ett bra foder där det finns tillgång till alla mineraler, vitaminer och spårämnen som dom kan tillgodogöra sig på ett bra sätt.

Detta minskar produktionen av mjölksyra, arbetsglädjen ökar och hästen klarar träning, prestation och uppbyggnad på ett effektivt sätt.

 

Med Equitop Myoplast ger du hästen de bästa förutsättningarna för uppbyggnad och återhämtning